Sunday, 25 August 2013

JANGAN SKIP SARAPAN...

 Mengapakah sarapan penting untuk kita?
Walaupun telah sering kita dengar bahawa sarapan adalah hidangan paling penting sebelum memulakan kehidupan seharian, masih ramai di antara kita yang tidak mempedulikan hakikat itu. Ini bukan saja berlaku di kalangan kanak-kanak malah golongan dewasa dan remaja.
 
Kelewatan, tidak selera, tidak lapar atau apa juga alasan, hakikatnya sarapan amat penting untuk memberikan tenaga. Selain itu, banyak faedah-faedah lain yang anda peroleh sekiranya anda meluangkan hanya sedikit masa untuk menikmati hidangan sarapan yang menyihatkan. 
Antaranya adalah:
• Sarapan yang menyihatkan dapat mengurangkan rasa lapar yang tidak menentu sekali gus anda tidak akan makan kudap-kudapan sementara menantikan waktu makan tengah hari.
• Sarapan boleh mengelakkan daripada rasa lapar yang keterlaluan menjelang waktu makan tengah hari, jadi anda tidak akan makan mengikut nafsu lapar yang mungkin menyebabkan makan berlebihan.
• Mungkin ada yang sengaja tidak bersarapan, sebagai alasan untuk kuruskan badan. Bagaimanapun, strategi tersebut bukanlah satu langkah bijak. Tidak ada bukti nyata bahawa seseorang yang tidak bersarapan dapat menguruskan badan, malah beberapa kajian mendapati kebanyakan mereka yang tidak bersarapan akan lebih cenderung untuk makan makanan berkalori tinggi sepanjang hari.
• Tahap metabolisme seseorang yang bersarapan makanan yang menyihatkan akan meningkat berbanding mereka yang tidak bersarapan. Perlu diingat bahawa tahap metabolisme yang tinggi amat penting bagi seseorang yang ingin mengurangkan berat badan.
Jadi, sekiranya anda benar-benar tidak berselera atau tidak rasa lapar, sebaiknya jamah sedikit makanan, bak kata orang “untuk mengalas perut.” Ini termasuklah biskut atau sebarang jenis ban serta sedikit minuman seperti susu rendah lemak, air soya atau jus. Sebaiknya makanlah biskut, roti atau ban yang tinggi serat, yoghurt atau buah-buahan seperti epal, pisang atau pear. Makanan dan minuman tersebut tidak memerlukan penyediaan yang rumit atau memakan masa yang lama, justeru ia juga sesuai untuk mereka yang kelewatan.
Ramai di antara kita yang memberi alasan tidak biasa makan di waktu pagi atau perut meragam jika makan di waktu pagi. Sebenarnya, mungkin perut anda akan meragam pada peringkat permulaannya, tetapi setelah terbiasa, ia akan menjadi rutin yang menyihatkan.
Jadi, sekiranya anda ingin menikmati gaya hidup sihat, mulakan langkah pertama dengan meluangkan sedikit masa untuk bersarapan. Kesihatan dan kecergasan diri bergantung kepada usaha anda!
TIP-TIP SARAPAN MUDAH DAN MENYIHATKAN
1. Semangkuk bijirin sarapan pagi + susu segar = Sajian sarapan berkhasiat yang mudah disediakan. Lebih enak jika ditambah hirisan buah seperti epal, pisang atau strawberi.

2. Roti bakar (gunakan roti tinggi serat) + mentega kacang + taburan kismis = Enak dan berkhasiat jika anda bijak menyediakannya.

3. Sandwic tuna + keju = Kombinasi boleh mengenyangkan sehingga waktu makan tengahari.

4. Telur dadar (telur + sayur-sayuran segar seperti lobak merah, brokoli, daun seleri, atau cendawan) = Sarapan yang baik dan tinggi protein.

Lengkapkan hidangan sarapan dengan minuman jus buah-buahan segar yang disediakan sendiri.Campurkan sedikit susu segar ke dalam jus untuk sumber kalsium.

WHY DO WE GET HEADACHES




Triggers are Different for Everyone

Practically, every one of us has experienced headaches. Headaches - whether debilitating migraines or less-painful-but-still-annoying tension headaches—are often set off or made worse by a key trigger, says Brian Grosberg, MD, director of the Inpatient Headache Program at Montefiore Headache Center in New York City. Here, the seven most common pain provokers, and how to head off the hurt.
You're stressed - Stress accounts for 80 % of all migraines. That's because it causes fluctuations in cortisol and adrenaline—the fight-or-flight hormones—which can lead to pain and nausea, says Sheena K. Aurora, MD, medical director of the Headache Center at Swedish Medical Center in Seattle. Stress can also make you clench your jaw and neck muscles, causing neck pain that, in turn, can set off tension headaches.
Trigger Tamer: Meditation, deep breathing, yoga, and massage can help.
You're hormonal - The dip in estrogen that occurs just before your period can lead to migraines. Similar hormonal fluctuations can also trigger headaches during pregnancy, perimenopause, and menopause.
Trigger Tamer: Take an over-the-counter nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) like naproxen or ibuprofen two days before you expect your period, when the headache is likely to happen. If you're experiencing headaches during pregnancy, ask your doctor to recommend a pain-relief plan.
The weather's changing - Migraine sufferers may be more likely to be hit when temperatures are high, according to a study in the journal Neurology. Shifts in barometric pressure (the density of the air in the atmosphere) may lead to sinus headaches, too.
Trigger Tamer: Do your best to avoid headache triggers on hot days—and keep an NSAID on hand, just in case.
You didn't sleep well - Insomnia is associated with low levels of the hormone serotonin. That causes blood vessels in the brain to dilate and activate the trigeminal nerve—the main nerve involved in migraines, Dr. Grosberg says—leading to inflammation and the release of pain-causing chemicals.
Trigger Tamer: Go to bed and get up at the same time every day (even on weekends!), cut down on caffeine, and exercise regularly.
You sniffed bad cologne - "The trigeminal nerve has projections in the lining of the nose," Dr. Grosberg explains. When you detect a noxious smell, the nerve can release substances involved in producing headaches.
Trigger Tamer: Avoid using perfume or scented cleaning products, soaps, or candles—and steer clear of stores that reek of them.
You're blinded by the light - Bright light—from fluorescent bulbs, computer glare, or even the sun—can set off that pesky trigeminal nerve.
Trigger Tamer: If possible, switch from fluorescent lights to softer incandescent bulbs, Dr. Grosberg says. Place a non-glare screen over your computer, and try to cut back your usage.
You're eating the wrong things—or not eating enough - The most likely offenders: Foods that contain the amino acid tyramine (like red wine and aged cheeses), nitrates (hot dogs, deli cold cuts, and other processed meats), or the amino acid phenylalanine (chocolate). All three substances cause blood vessels to constrict and then expand, causing migraines. Skipping meals triggers them, too, because the brain is hypersensitive to fluctuations in blood sugar, Dr. Aurora says.
Trigger Tamer: Eat and drink water regularly, and make sure those meals high in protein to help keep you satiated and maintain blood sugar levels. It's also crucial to figure out which, if any, foods bother you, and ban them from your diet.
Remember that triggers are different for everyone, so the foods and stressors here are a list of suspects, not convicts: You need to narrow it down to your own personal triggers. Try keeping a headache diary to help you identify the ones that trouble you. If you keep track of patterns over time, you should be able to make changes that will help you cope—without having to sacrifice unnecessarily.
Food triggers
Here's a partial list of major food triggers, according to the US National Headache Foundation:
• Ripened cheeses (such as cheddar, Emmentaler, Stilton, Brie, and Camembert)
• Chocolate
• Marinated, pickled, or fermented food
• Foods that contain nitrites or nitrates (bacon, hot dogs) or MSG (soy sauce, meat tenderizers, seasoned salt)
• Sour cream
• Nuts, peanut butter
• Sourdough bread
• Broad beans, lima beans, fava beans, snow peas
• Figs, raisins, papayas, avocados, red plums
• Citrus fruits
• Excessive amounts (more than 2 cups total) of caffeinated beverages such as tea, coffee, or cola
• Alcohol (including red wine and beer)
(Source: www.health.com)



Thursday, 25 July 2013

CUTI-CUTI @ SUPERSTAR LIBRA



Percutian Indah Penuh Keceriaan

 SuperStar Libra…itulah destinasi kami. Destinasi selepas itu sudah tidak menjadi persoalan lagi. Apa yang pasti, kapal pesiaran SuperStar Libra sedang “menunggu” kedatangan kami di Port Swettenham, Pulau Pinang.

Perjalanan dari Kuala Lumpur yang memakan masa kira-kira 5 jam tidak dirasai, kami masing-masing tidak sabar-sabar lagi untuk menaiki kapal persiaran SuperStar Libra. Walaupun hakikatnya kami sedang bekerja, peluang seumpama ini pasti sedikit sebanyak memberi ruang kepada mata, telinga dan minda kami untuk menikmati detik-detik percutian sepertimana para pelancong lain di atas kapal tersebut.

Sebelum melangkah masuk ke kapal, pasport kami ditukarkan dengan kad akses yang akan digunakan untuk pelbagai urusan jual beli ketika berada di SuperStar Libra, termasuk sebagai kad akses ke bilik masing-masing. Sebarang bayaran hanya perlu dibuat sekali iaitu ketika hendak meninggalkan kapal setelah mengakhiri pelayaran.  Melangkah masuk, saya sempat mencuri pandang ke sekeliling. Cukup sekadar sekilas pandang, terlintas di fikiran, “Kakitangannya mesra belaka, urusan dilakukan dengan begitu teratur dan keseluruhan kawasannya kelihatan sangat bersih.”

Tanggapan pertama amat penting, justeru, saya sudah mula berasa selesa. Saya terus ke bilik sebelum menyertai taklimat khas kepada para wartawan serta ajen-ejen pelancongan yang menyertai pelayaran tersebut.  

“Makanan halal bukanlah masalah, ” adalah antara maklumat yang amat menarik perhatian saya, selain maklumat-maklumat lain mengenai jenis-jenis bilik serta pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan ketika berada di pusat peranginan terapung eksklusif itu. Kami pulang ke bilik masing-masing untuk menyegarkan badan sebelum menyertai para tetamu lain di majlis Jamuan BBQ di Pool Deck. Selesai menjamu selera kami terus ke Stardust untuk melihat persembahan para penghiburnya, yang bukan saja menghiburkan malah mengujakan. Nyanyian, tarian dan lawak jenaka - tidak kering gusi para tetamu.

Keesokkan harinya, awal-awal lagi kami ke Pool Deck untuk melihat matahari terbit. Angin pada pagi itu agak kencang namun, cuacanya amat menyenangkan. Selesai sarapan di Mariners Buffet, kami menyertai para tetamu lain melakukan aktiviti pagi yang merangkumi senam pagi dan beberapa permainan berkumpulan (telematch). Ada yang lucu, tidak kurang pula yang mencabar.

Masa dirasakan pantas berlalu. Kami tiba di Phuket. Kami menaiki bas yang sedia menunggu. Pemandu pelancongnya, seorang  warga tempatan yang berbahasa Inggeris membuatkan kami rasa amat selesa. Sesuai dengan tugasnya, dia amat peramah dan mampu menjawab pelbagai soalan daripada kumpulan kami. Antara tempat-tempat yang kami lawati termasuk Sri Burapa Cashew Nut Factory. Di sini kami sempat merasa dan membeli-belah biji gajus yang bermacam-macam perisa termasuk cili, coklat, tom yam, bawang putih dan banyak lagi. Tempat kunjungan seterusnya ialah Wang Talang yang menjual pelbagai jenis cenderamata, barang kemas dan sutera, Pornthip Sea Store yang menjual pelbagai jenis produk buah-buahan dan makanan laut kering dan Central Festival Village yang menawarkan pelbagai fesyen masa kini serta peralatan-peralatan teknologi maklumat. Sebelum kembali ke kapal, kami sempat berjalan-jalan sambil membeli belah di kedai-kedai berhampiran Pantai Patong.

Kembali ke kapal, ada di antara kami yang terus ke bilik mandi dan menyalin pakaian sebelum menikmati pelbagai persembahan yang disediakan di pusat-pusat hiburan di SuperStar Libra. Bagaimanapun ada beberapa rakan yang hanya berehat di bilik kerana keletihan. Lewat malam, kebanyakan kami tidak melepaskan peluang berkumpul semula untuk menimati hidangan lewat malam sambil berkongsi pelbagai cerita.

Keesokan harinya, masing-masing siap menikmati sarapan pagi sebelum jam 9.30 pagi. Ini kerana kami akan menaiki bot ke Krabi. Tiba di jeti Krabi, bas persiaran sudah sedia menunggu. Destinasi pertama di Krabi ialah ke Thanbok Khoranee  Botanical Gardens. Kehijauan hutan dan air sungai yang mengalir di situ amat mendamaikan. Kami kemudiannya di bawa untuk makan tengah hari sebelum ke sebuah masjid  untuk menunaikan solat  zohor, manakala rakan-rakan lain di bawa membeli-belah di sebuah kedai tradisional berhampiran. Kami kemudiannya pergi membeli- belah di Krabi, ada di antara kami yang mengambil kesempatan untuk menikmati perkhidmatan urut tradisional. Kami juga sempat mencuba beberapa jenis makanan tradisional di sana.

Balik ke kapal, masing-masing bergegas untuk bersiap sedia menghadir Gala Dinner yang gilang-gemilang. Sebelum itu kami sempat melawat kawasan dapur yang mana diketuai oleh Chef Saifol Ikhsan. Beliau memberi jaminan bahawa para penumpang Islam tidak harus curiga mengenai makanan mereka ketika bercuti di atas kapal pesiaran itu. 

Pada hari terakhir, kelihatan masih ramai lagi yang melakukan aktiviti-aktiviti bersama-sama kakitangan kapal sebelum bersiap sedia untuk pulang. Apabila SuperStar Libra berlabuh di Port Swettenham pada tengahari  itu, kakitangan kapal berbaris untuk mengucapkan Selamat Jalan kepada  para tetamu.

Tiga malam, empat hari mungkin dianggap membosankan jika berada di lautan, tetapi tidak timbul soal bosan jika anda menyertai pelayaran SuperStar Libra. Malah  tempoh tersebut dirasakan tidak mencukupi, kerana banyak aktiviti yang boleh dilakukan.
NOTA: Mungkin ramai yang menyangkakan, percutian di atas kapal pesiaran memrlukan gaya hidup elit serta berpakaian kemas sentiasa. Tanggapan itu salah. SuperStar Libra memberi kebebasan untuk para penumpangnya berpakaian kasual, sesuai untuk bersantai termasuk ketika makan malam.

MACAM-MACAM KISAH MENGENAI TEH





Minum Teh Lebih Baik Daripada Air Kosong

Rata-rata, umum mengetahui dan sentiasa diberitahu bahawa amalan meminum air kosong/putih adalah yang terbaik. Lain pula kisahnya penemuan para penyelidik King’s College, London, UK, tidak lama dulu.

Mereka mendapati, jika seseorang itu meminum sekurang-kurangnya tiga cawan teh atau lebih setiap hari, tahap kesihatannya boleh meningkatkan berbanding apabila hanya minum air kosong/putih. 

Kajian tersebut, antara lain mendapati, kepercayaan bahawa teh menyahhidrat cairan/bendalir dalam tubuh adalah tidak benar, kerana hakikatnya teh menghidratkan tubuh sepertimana air kosong/putih. Teh bukan saja menghidrat semula tubuh, malah melindungi kita daripada risiko penyakit jantung serta kanser.  Lebih daripada itu, amalan meminum teh sekurang-kurangnya tiga cawan teh atau lebih setiap hari boleh membantu kita menjaga kesihatan gigi dan tulang.

Para penyelidik terlibat yang tidak dapat menjelaskan secara terperinci mengenai penemuan tersebut bagaimanapun percaya bahawa ianya adalah kerana kandungan flavaniod, sejenis antioksidan polyphenol yang banyak ditemukan dalam buah-buahan, sayuran dan rempah-rempah termasuk teh. Flavonoid berperanan membantu menghalang kerosakan sel.

Ketua penyelidik, Dr Carrie Ruxton, seorang pakar pemakanan, berkata bahawa teh adalah lebih baik daripada air kosong/putih kerana air hanya menghidratkan semula tubuh, manakala teh menghidratkan semula serta mengandungi antioksidan yang diperlukan tubuh. Dengan teh,  kita memperoleh dua faedah.
Dalam satu temu bual dengan BBC, Dr. Ruxton berkata, “Kajian ke atas kafeina mendapati ianya mengandungi dos penyahhidrat yang tinggi justeru setiap individu yang meminum minum berkafein menganggap ianya menyahhidrat tubuh.  Tetapi, hakikatnya, jika seseorang itu telah minum secawan teh atau kopi pekat, cairan/bendalir dalam tubuhnya tetap bertambah. Malah, secawan teh mengandungi flourida, yang sememangnya baik untuk gigi.
  
Kumpulan penyelidik tersebut mendapati, orang ramai di UK semakin kurang meminum teh  berbanding sebelumnya - mungkin kerana kebanyakan mereka lebih memilih minuman ringan. Golongan yang banyak minum teh di UK adalah mereka yang berusia lebih 40 tahun.

Hasil menyeluruh kajian tersebut disiarkan dalam The European Journal of Clinical Nutrition.

Gemar Minum Teh Penyebab Kanser Prostat

Banyak penyelidikan telah membuktikan teh adalah baik untuk kesihatan. Bagaimanapun, ada pula kajian yang menyatakan bahawa lelaki yang banyak minum teh berisiko tinggi menderita gangguan prostat.

Kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Glasgow University itu dijalankan ke atas lebih 6,000 sukarelawan dengan memantau tahap kesihatan mereka selama 37 tahun. Kajian tersebut mendapati lelaki yang minum lebih daripada tujuh cawan teh setiap hari mempunyai 50 peratus lebih tinggi risiko menghidap kanser prostat berbanding lelaki yang minum secara sederhana atau tidak minum teh langsung.

Para penyelidik bagaimanapun tidak dapat memastikan samada teh adalah antara  punca meningkatnya risiko kanser prostat atau kerana lazimnya umur mereka yang minum teh adalah lebih panjang, justeru penyakit kanser prostat kerap berlaku apabila mereka lebih berusia.

Kanser prostat adalah jenis kanser yang kerap berlaku di kalangan lelaki di Scotland dan diagnosis penyakit ini meningkat sebanyak 7.4 persen di antara tahun 2000 dan 2010.

Kajian yang bermula pada tahun 1970 itu melibatkan seramai 6016 sukarelawan berumur di antara 21 hingga 75 tahun. Mereka diminta menjawab soalan-soalan mengenai tabiat minum teh, kopi, alkohol, merokok dan kesihatan umum, dan seterusnya diminta menghadiri pemeriksaan kesihatan.

Hampir suku/seperempat daripada mereka adalah peminum tegar teh. Daripada jumlah itu pula, 6.4 peratus didiagnos menghidap kanser prostat sepanjang tempoh penyelidikan yang memakan masa selama 37 tahun itu.

Mereka juga mendapati bahawa lelaki yang minum lebih daripada 7 cawan teh setiap hari mempunyai risiko lebih tinggi menghidap kanser prostat berbanding lelaki yang tidak minum atau minum kurang daripada 4 cawan sehari.

“Kami tidak pasti samada teh merupkan faktor risiko atau ianya kerana mereka yang minum teh selalunya lebih sihat dan boleh hidup lebih lama di mana pada usia tersebut lebih berisiko menghidap kanser prostat,” menurut Dr. Kashif Shafique, pengersi kumpulan penyelidik dari Glasgow University Institute of Health and Wellbeing itu.

“Kami mendapati para peminum tegar teh jarang sekali menghadapi masalah berat badan, tidak minum alcohol dan mempunyai tahap kolesterol yang baik,” tambah Shafique yang menerbitkan penemuan tersebut dalam jurnal Nutrition and Cancer.

Sementara itu, Dr Kate Holmes, Ketua penyelidikan di Prostate Cancer Charity, berkata terdapat kelemahan dalam penyelidikan itu kerana ia tidak mengambil kira latar belakang sejarah keluarga atau unsur-unsur makanan lain selain tabiat meminum teh, kopi dan alkohol.
“Oleh itu kami tidak mahu sesiapapun rasa risau bahawa dengan meminum teh secara sederhana sebagai sebahagian amalan pemakanan sihat tidak semestinya meningkatkan risiko menghidap kanser prostat,” katanya.
Nota: Kanser prostat atau Barah prostat adalah sejenis kanser yang berkembang di dalam prostat iaitu kelenjar dalam sistem pembiakan lelaki.