Sunday 25 August 2013

KENANGAN MANIS DI WAKAREWAREWA, NZ





Teringin ke sana lagi
Termenung sendiri, teringat kenangan ketika aku melawat ke sebuah perkampungan Maori di Rotorua, N. Zealand.
Wakarewarewa, nama kampungnya. Sebuah perkampungan modern yang masih memelihara tradisi masyarakat Maori. Baik dari segi pertuturan, cara penyediaan makan, malah cara mandi tradisional. Walaupun rumah masing-masing dilengkapi peralatan modern termasuk televisyen, microwave, vacum cleaner dan seumpamanya, persekitaran kampung tersebut dipenuhi kolam-kolam air panas. 

Ada yang digunakan untuk merebus sayur-sayuran, telur dan makanan. Ada pula khusus untuk mandi. Masing-masing mempunyai suhu yang sesuai untuk kegunaan yang ditetapkan.
Begitu juga oven yang dibina beberapa tingkat di dalam tanah. Oven tradisional yang dipanggil "hangi" ini kira-kira sebesar over modern. Tingkat paling bawah iaitu yang paling panas, selalunya digunakan untuk memanggang daging atau ayam dan seumpamanya, tingkat kedua pula untuk ikan atau kentang/keledek dan yang atas untuk jagung. Keledek sememangnya makanan utama kaum Maori, sama ada dibakar atau direbus. 

Kampung ini juga lengkap dengan dewan serbaguna di mana masyarakat Maori mengadakan pertunjukkan sempena menyambut para tetamu/pelancong. Para pelancong juga diberi peluang untuk turut serta dalam pelbagai aktiviti mereka termasuk menari, menyanyi dan memasak.

Mereka pun macam orang Malaysia, sangat peramah walaupun air muka nampak agak garang. Di kampung ini, sesiapa saja yang kita temui pasti tidak segan silu, malah tahu dan mahu memberi sebarang penjelasan yang di perlukan dan soalan yang ditanya.

Tapi jangan terkejut, jika mereka merapatkan dan menyentuhkan hidung mereka ke hidung kita sebagai salam perkenalan. Itu dipanggil "hongi"!!!

JANGAN SKIP SARAPAN...

 Mengapakah sarapan penting untuk kita?
Walaupun telah sering kita dengar bahawa sarapan adalah hidangan paling penting sebelum memulakan kehidupan seharian, masih ramai di antara kita yang tidak mempedulikan hakikat itu. Ini bukan saja berlaku di kalangan kanak-kanak malah golongan dewasa dan remaja.
 
Kelewatan, tidak selera, tidak lapar atau apa juga alasan, hakikatnya sarapan amat penting untuk memberikan tenaga. Selain itu, banyak faedah-faedah lain yang anda peroleh sekiranya anda meluangkan hanya sedikit masa untuk menikmati hidangan sarapan yang menyihatkan. 
Antaranya adalah:
• Sarapan yang menyihatkan dapat mengurangkan rasa lapar yang tidak menentu sekali gus anda tidak akan makan kudap-kudapan sementara menantikan waktu makan tengah hari.
• Sarapan boleh mengelakkan daripada rasa lapar yang keterlaluan menjelang waktu makan tengah hari, jadi anda tidak akan makan mengikut nafsu lapar yang mungkin menyebabkan makan berlebihan.
• Mungkin ada yang sengaja tidak bersarapan, sebagai alasan untuk kuruskan badan. Bagaimanapun, strategi tersebut bukanlah satu langkah bijak. Tidak ada bukti nyata bahawa seseorang yang tidak bersarapan dapat menguruskan badan, malah beberapa kajian mendapati kebanyakan mereka yang tidak bersarapan akan lebih cenderung untuk makan makanan berkalori tinggi sepanjang hari.
• Tahap metabolisme seseorang yang bersarapan makanan yang menyihatkan akan meningkat berbanding mereka yang tidak bersarapan. Perlu diingat bahawa tahap metabolisme yang tinggi amat penting bagi seseorang yang ingin mengurangkan berat badan.
Jadi, sekiranya anda benar-benar tidak berselera atau tidak rasa lapar, sebaiknya jamah sedikit makanan, bak kata orang “untuk mengalas perut.” Ini termasuklah biskut atau sebarang jenis ban serta sedikit minuman seperti susu rendah lemak, air soya atau jus. Sebaiknya makanlah biskut, roti atau ban yang tinggi serat, yoghurt atau buah-buahan seperti epal, pisang atau pear. Makanan dan minuman tersebut tidak memerlukan penyediaan yang rumit atau memakan masa yang lama, justeru ia juga sesuai untuk mereka yang kelewatan.
Ramai di antara kita yang memberi alasan tidak biasa makan di waktu pagi atau perut meragam jika makan di waktu pagi. Sebenarnya, mungkin perut anda akan meragam pada peringkat permulaannya, tetapi setelah terbiasa, ia akan menjadi rutin yang menyihatkan.
Jadi, sekiranya anda ingin menikmati gaya hidup sihat, mulakan langkah pertama dengan meluangkan sedikit masa untuk bersarapan. Kesihatan dan kecergasan diri bergantung kepada usaha anda!
TIP-TIP SARAPAN MUDAH DAN MENYIHATKAN
1. Semangkuk bijirin sarapan pagi + susu segar = Sajian sarapan berkhasiat yang mudah disediakan. Lebih enak jika ditambah hirisan buah seperti epal, pisang atau strawberi.

2. Roti bakar (gunakan roti tinggi serat) + mentega kacang + taburan kismis = Enak dan berkhasiat jika anda bijak menyediakannya.

3. Sandwic tuna + keju = Kombinasi boleh mengenyangkan sehingga waktu makan tengahari.

4. Telur dadar (telur + sayur-sayuran segar seperti lobak merah, brokoli, daun seleri, atau cendawan) = Sarapan yang baik dan tinggi protein.

Lengkapkan hidangan sarapan dengan minuman jus buah-buahan segar yang disediakan sendiri.Campurkan sedikit susu segar ke dalam jus untuk sumber kalsium.

WHY DO WE GET HEADACHES




Triggers are Different for Everyone

Practically, every one of us has experienced headaches. Headaches - whether debilitating migraines or less-painful-but-still-annoying tension headaches—are often set off or made worse by a key trigger, says Brian Grosberg, MD, director of the Inpatient Headache Program at Montefiore Headache Center in New York City. Here, the seven most common pain provokers, and how to head off the hurt.
You're stressed - Stress accounts for 80 % of all migraines. That's because it causes fluctuations in cortisol and adrenaline—the fight-or-flight hormones—which can lead to pain and nausea, says Sheena K. Aurora, MD, medical director of the Headache Center at Swedish Medical Center in Seattle. Stress can also make you clench your jaw and neck muscles, causing neck pain that, in turn, can set off tension headaches.
Trigger Tamer: Meditation, deep breathing, yoga, and massage can help.
You're hormonal - The dip in estrogen that occurs just before your period can lead to migraines. Similar hormonal fluctuations can also trigger headaches during pregnancy, perimenopause, and menopause.
Trigger Tamer: Take an over-the-counter nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) like naproxen or ibuprofen two days before you expect your period, when the headache is likely to happen. If you're experiencing headaches during pregnancy, ask your doctor to recommend a pain-relief plan.
The weather's changing - Migraine sufferers may be more likely to be hit when temperatures are high, according to a study in the journal Neurology. Shifts in barometric pressure (the density of the air in the atmosphere) may lead to sinus headaches, too.
Trigger Tamer: Do your best to avoid headache triggers on hot days—and keep an NSAID on hand, just in case.
You didn't sleep well - Insomnia is associated with low levels of the hormone serotonin. That causes blood vessels in the brain to dilate and activate the trigeminal nerve—the main nerve involved in migraines, Dr. Grosberg says—leading to inflammation and the release of pain-causing chemicals.
Trigger Tamer: Go to bed and get up at the same time every day (even on weekends!), cut down on caffeine, and exercise regularly.
You sniffed bad cologne - "The trigeminal nerve has projections in the lining of the nose," Dr. Grosberg explains. When you detect a noxious smell, the nerve can release substances involved in producing headaches.
Trigger Tamer: Avoid using perfume or scented cleaning products, soaps, or candles—and steer clear of stores that reek of them.
You're blinded by the light - Bright light—from fluorescent bulbs, computer glare, or even the sun—can set off that pesky trigeminal nerve.
Trigger Tamer: If possible, switch from fluorescent lights to softer incandescent bulbs, Dr. Grosberg says. Place a non-glare screen over your computer, and try to cut back your usage.
You're eating the wrong things—or not eating enough - The most likely offenders: Foods that contain the amino acid tyramine (like red wine and aged cheeses), nitrates (hot dogs, deli cold cuts, and other processed meats), or the amino acid phenylalanine (chocolate). All three substances cause blood vessels to constrict and then expand, causing migraines. Skipping meals triggers them, too, because the brain is hypersensitive to fluctuations in blood sugar, Dr. Aurora says.
Trigger Tamer: Eat and drink water regularly, and make sure those meals high in protein to help keep you satiated and maintain blood sugar levels. It's also crucial to figure out which, if any, foods bother you, and ban them from your diet.
Remember that triggers are different for everyone, so the foods and stressors here are a list of suspects, not convicts: You need to narrow it down to your own personal triggers. Try keeping a headache diary to help you identify the ones that trouble you. If you keep track of patterns over time, you should be able to make changes that will help you cope—without having to sacrifice unnecessarily.
Food triggers
Here's a partial list of major food triggers, according to the US National Headache Foundation:
• Ripened cheeses (such as cheddar, Emmentaler, Stilton, Brie, and Camembert)
• Chocolate
• Marinated, pickled, or fermented food
• Foods that contain nitrites or nitrates (bacon, hot dogs) or MSG (soy sauce, meat tenderizers, seasoned salt)
• Sour cream
• Nuts, peanut butter
• Sourdough bread
• Broad beans, lima beans, fava beans, snow peas
• Figs, raisins, papayas, avocados, red plums
• Citrus fruits
• Excessive amounts (more than 2 cups total) of caffeinated beverages such as tea, coffee, or cola
• Alcohol (including red wine and beer)
(Source: www.health.com)